H i s t o r i a

 

Historia Fakta Bilda Folk
       

 


 

Reipå, Meløy i Nordland

Foto: Ernst-Rolf©

Åge forteller:

Nån få ord om min pure ungdom . det va jo artig å hør han Martin spæll på trækkspæll . Det falt meg leksom aldri inn at e sjøl kunnj vær musikalsk å ha ævne tel å lær meg nåkka slags instrument . Vi ha aldri instrumenta i huse, hværken a det eine eller da andre slaget. Munnspæll va da einaste e huska vi ha mæn da va aldri nåkka kamp om da instrumente . Ho mamma sa av og tel at da va rart at ingen av ongan vart musikalsk når både ho og han pappa va såpass musikalsk ! Det va bærre det at e før min del fækk aldri sjangsen tel å prøv å spæll på nåkka slags instrument, da nærmaste e kom va å få sjå på han Martin når han spælla .

Han Martin va søskenbarn tel far min, så han og e leka sammen då vi va små - også når vi vart eldre .Han Vænn og e gjækk på skola i lag, i samme klasse og heime hos dem hang der en kassegitar på væggen. Og ætter kvært tok han vænn ner den herre gitarn, og i lag prøvd vi oss fram før å finn ut korsen det herre mæ å spæll gjækk før seg . I starten kunj vi ingen ting og ingen ha vi tel å vis oss heller.

Mæn så kom Maranata tel Reipåga , dem bygd seg møtelokale å begyndt å hold møta. Vi ongdomman vakje særlig gudelige av oss mæn ætter som da va vældig lite å ta seg tel om kveldan så hendt da seg at vi "dompa inn" om ikkje anna så før å få litt underholdning. Og då såg vi da ! Dem sto der i rekke å rad og spælla gitar å søngt, ong som gammal . Nån av ongdomman som vi prata mæ sa seg også vellig både tel å lær oss å stæm og ætter kvært å ta de ænklaste grepan , sånn va det iallefall han Vænn og e lært oss de første grep på gitar .Då vi vart komfirmert å begyndt å vank på fæst så fækk vi også sjå og hør "ordentlige" musikera . Då va det han Vænn og e begyndt å prat om å dann "bænd". Ætter som e kjent han Martin som attpå tel va musikalsk og allerede va i gang mæ å musisere så vart vi enige om å møtes og prat om ideen.

Vi møttes på hytta tel han Vænn og dem, han Martin ha lånt seg en gitar hos ho Jorunn Wallmann, trækkspæll sku det ikkje vær i den herre sammensætninga det va vi soleklar på ! Shadow - bølgen rast over landet , og vi skreiv vinter 1965.Det vart ikkje meir gitar på meg, sku vi få det herre tel å fungere så mått vi del på oppgavan! Skitt sa e :E kjøp meg trommesætt å begynn å øv ,så no e det bærre bass vi mangla, å det sku vis seg at det ikkje va bærre å finn seg en duganes bassist, vi øva litt utover sommarn 65 og om hausten reist han Vænn på skola tel Bodø.

Han Martin og e vart enige om å prøv litt utover hausten i og mæ at vi antagelig vart kalla inn i militære året ætterpå. Vi fækk tak i en gitarist ifra Sandå, Harald Nygård, og han ha også tips om en bassist , og i fra Neverdal henta vi han Viggo Karlsen . Han hadd jo også litt peiling på å spæll bass så før første gong fækk e føl korsen det va å spæll i "bænd" ! E va praktisk talt frælst.! Vi øvd så pass at vi ha reportuar tel å slit oss igjønna en fæst og vi ha en tre fire spællinga utover tel jul! Vi holdt da også i gang ei stund utover i 66. Utstyret vi bruka den første tia va et sanganlægg som han Martin fækk tak i ,e ana ikkje kor, det bestod av en brun liten koffert mæ en 10" høytalar i lokket, og inni låg dær en liten Vingtor førstærkar , den skimtes imella de to bassøylan på bilde der vi står opplaina attmæ væggen heime hos oss. Det låg også en shure mikrofon mæ ledning og den godeste Martin ha også fått seg tak i et mik-stativ !! Igjønna det herre anlægge spælla han Martin gitar og e søngt. Han Harald Nygård ha eget utstyr , rytmegitar og en liten forstærkar .

,Når det gjaldt han Viggo Så sei han :" E ha en høfner bass , og en todelt Hagstrøm forsterker som va kjøpt på Imerslund Musikk i Oslo" . Mæn tia kom å om hausten 66 fækk han Martin ordre om å møt på Hønefoss i militære , en måned seinar va det min tur og e sku møt på Lahaugmoen attmæ Lillestrøm. Mæn vi fækk ti tel å gjær følgende avtale før vi skjelltes ,det herre sku vi ta opp igjæn når vi va færdig mæ militære.

Så gikk tiden ... Han Martin dimitert i jan.68 og e i april 68 , han vænn  vart kontakta (Harald Nygård va no emigrert tel Oslo) så no va det bærre å kontakt han Viggo før å avtal første øving . Mæn akk skjæbne ,han Viggo fnys når vi kjæm mæ forespørselen ; " E ska sæll bassen og kjøp meg motorsykkel!" sei han i en sarkastisk tone! Væl heime vart vi settanes å diskuter , ka no ? Han Vænn: "Han Arvid e nættopp heimkommen ifrå landbruksskola på Sortland , han ha kjøpt seg et byggesætt a en bassgitar , vi fær oppover !" Vi så gjorde og han Arvid vakje tongbedd , allerede næste dag va vi i øving. det va en liten nedtur å mått begynn på botten igjæn, han Arvid ha aldri spælla bass før mæn vi drog han mæ oss , det vist seg at han Arvid ha god musikkalitet i seg og litt ætter litt va vi telbake der vi slapp . Det hør mæ tel historia at i denj omtalte tia spælla vi under navnet "Hunt Dogs" , og først ifra påsken 68 då vi starta på nytt kalla vi oss før BIN (Bulder i Natta)

En a øvingskveldan varskudd han Arvid at han nok vart litt sein på øvels han og farn sku tel Bodø en tur . Den øvinga glæm e ikkje mæ e lev , vi øva på scenen på Reipå bygdahus scenetæppet va trækt før så vi hørt bærre ramle a han Arvid når han kom , rullanes mæ den største førstærkarn vi tel då ha sett , en svær Selmer! ( den kan beskues på samme bilde) .   Sanganlægge va no også oppdatert , en Radionette førstærkar mæ fire inganga samt ei Ess- høytalersøyle .Ekkomaskin ha han også kjøpt,en Dynacord Eccocord mini, og ifra nå av så låt det ikkje så værst !

Mæn utpå vintern 68 fækk vi oss ufrivillig lys og røyk anlægg ! Radionætten takka før seg og gjækk tel bunns mæ flagge tel topps ,så å sei ! Den æksplo-fan-steike-me-dert , og vart borte i flamma ! Nån daga ætterpå ha vi ,ækspræss ifra han Jens Kristian Berge fått senda det som ifølge han va det bæste sanganlægg som  han kunne skaffe , næmlig en 75 W Dynacord Eccorec II ! Ei tel Ess-søyla ha han også hosta fram , sjøl gjækk e tel anskaffelse av en Binson Eminence ekkomaskin mæ tonehjul , det ypperste den gang (kan beskues på bilde ifrå Halsa der vi sett å vis fram bløtkaka.

Det herre utstyret va det vi bruka helt fram tel vi for første gang slutta på slutten av 1970 ,e sku gift meg å bi familieforsørgar !  Den herre stoppen vara fram tel jan 72, då møttes vi igjæn , vi va full a abstinæns å spællekåthet og mått bærre trø tel igjæn. Den herre gongen va det han Harry , Arvid ,Vænn og e . Det vakje længe før Vænn dro og vi mått sjå oss om ætter nye folk . Mæn no va vi såpass drevven at det vakje længer nåkka problem å få tak i folk . I 72 kjøpte vi gjennom kjøpekort instrumenter  og forsterkere så det holdt ,to Vox forsterkere Ludwig trommesett Og Marshal sanganlegg ,og ved å bytte inn gammelt "rask" så klarte vi oss med å Låne fra Bokreditt kr 31806.- !

Dette holdt fram tel 76 ,då prøvd vi oss mæ nåkka som han Jens Kristian meint på va uovertruffet ! Næmlig SNS . Det vist seg å vær bærre rask så vi kjørt heile "rukle" telbake og bestillt vårres første PA anlægg ! Av Pea Vey type ! Dela av det anlægge har e den dag i dag !!!

web tracker